Långlunch med ”il re dei formaggio”

Har ni tänkt på att kockar får ofta frågan i intervjuer: Vad har du alltid hemma i ditt kylskåp? Jag har funderat mycket på vad jag har i mitt kylskåp. Vad finns liksom alltid hemma. Jag älskar ju grädde och smör så det är ju givet. Sedan har jag alltid ägg för bakar mycket. Men sen då? Jo jag har i princip alltid parmesan. För mig är parmesan en smakhöjare i vardagliga rätter som spaghetti bolognese, carbonara, gnocchi eller andra pastarätter men även en kantarelltoast, sparris eller risotto.

Så när det damp ner ett mejl från Turid på Lynx Porter Novelli om inbjudan till presslunch med Parmigiano Reggiano och Francesco Bigliardi från Trattoria Masticabrodo vad kunde jag annat än att tacka ja?

Det var en mycket trevlig lunch där vi fick prova Parmigiano Reggiano som var 24 månader, 36 månader och en som var hela 60 månader dvs fem år gammal ost! Tänk att samma ost kan smaka så olika. Jag fick lära mig att parmesan som är 22-24 månader är den som används mest. Den passar bra att använda i varma rätter som pasta eller i sås. Om du hittar en som är yngre än 24 månader passar den bra som dekoration då den är mycket mjukare och lättare att hyvla och använda vid uppläggning.

Vi serverades en fantastisk fyra rätters som var så god så jag höll på att trilla av stolen. Jag älskar verkligen italiensk mat. Den är så genuin och enkel. Få ingredienser som får framträda. Min favorit var gnocchi med tomatsås och parmesan och såsen alltså såsen till kötträtten. Det var grädde, parmesan, salvia, rosmarin, vitlök och saften från köttet. Den var så galet god. Ska jobba hårt för att försöka efterlikna den. 

Roligt att veta om Parmiggiano Reggiano

  • Osten består endast av tre ingredienser: mjölk, körning och salt. Man låter mjölken från kvällsmjölkningen stå och dela på sig. Det som flyter upp tas bort och används till smör och sedan blandar man det med mjölken från morgonmjölkningen. Det som gör smaken unik säger representanterna från Parmegiano Reggiano är ”de speciella bakterier som finns i gräset korna äter”.
  • För att få kallas Parmigiano Reggiano måste mjölken komma från kor som betar i områdena Parma, Reggio Emilie, Modena, Mantua till höger om Po-floden och Bologna till vänster om Reno-floden. 
  • Parmigiano Reggiano innehåller ingen laktos vilket gör att även laktosintoleranta kan äta den.