Hummer- och svamprisotto

Läs mina tankar om tävlingen här.

En härlig risotto för en kärlekskranks första dejt. <3

2 pers

Tillagningstid: 75 minuter

2 st humrar

Fond:

Skal från hummern
1 st morot
1 stjälk blekselleri
¼ purjolök
2 st schalottenlök
1 l vatten
3 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 skvätt cognac för flambering (frivilligt)

Risotto:
1,5 dl risottoris (Arborioris eller Camaroliris)
2 st schalottenlökar, finhackade
0,5 dl olivolja
1 dl vitt vin
50 gram parmesan
50 gram smör

Garnering:
Ruccola

  1. Ta loss klorna och stjärten och dela hummern först i hälften och sedan i mindre bitar. Stek i smör till de börjat få färg. Häll på en skvätt cognac och tänd på. Ha lock berett så du kan släcka elden efter ca 30 sek.
  2. Skala morötter och skär i mindre slantar. Skala schalottenlöken och skär i mindre bitar. Samma sak med purjolöken och bleksellerin. Låt grönsakerna svettas i lite smör i en kastrull.
  3. Lägg i hummerskalen i kastrullen. Stek ur pannan med lite tomatpuré och sedan häll i vin och låt det koka ur smaken ur pannan. Cirka fem minuter. Häll över hummern och grönsakerna. Fyll upp med vatten och börja koka. Låt sjuda till hälften. Skumma av med jämna mellanrum. Sila fonden och låt småkoka.
  4. Riv parmesan.
  5. Rensa kantarellerna. Och dela dem i halvor eller kvartar beroende på hur stora svamparna är. Stek svampen i smör. Salta och peppra efter smak.
  6. Dela hummerstjärten och ta ur skalet. Se till att bajsränna är borta. Knäck försiktigt hummerklorna och ta ut dem. Se till att inte få med brosket i klon. Precis innan servering, värm försiktigt hummerdelarna i lite smält smör.
  7. Skala schalottenlök. Svetta i en traktörpanna. Häll i riset och stek kort stund. Riset ska inte få färg. Häll på vinet och låt koka torrt.
  8. Häll i fond med jämna mellanrum och rör runt. När riset har blivit mjukt men har lite kärna, ta av riset från värmen, om riset är torrt häll i lite mer fond så riset simmar lite. Montera i smör och parmesan. Rör försiktigt runt.
  9. Lägg upp risotton mitt på tallriken och skaka på tallriken så risotton sprider sig över tallriken. Lägg upp svampen och hummern. Avsluta med lite skuren ruccola. Smaskens!