Kyckling med risotto och rödvinssky

Kyckling är otroligt smaskens och för mig, efter en viss reklamjingel, något som jag gärna äter som fredagsmiddag. I detta recept serveras den med en god krämig risotto och rödvinssky. För att få in lite grönsaker i rätten serveras den med ugnsstekta tomater och friterad svartkål. När du väljer kyckling, ta då gärna ekologisk eller majskyckling. När du steker kyckling, gör det gärna på ben och med skinn då dessa är smakbärare och ger mer smak till själva kycklingen.

Till 4 portioner

4 kycklinglårfiléer

Risotto:
3 dl risottoris (Arborioris eller Camaroliris)
4 st schalottenlökar, finhackade
1 dl olivolja
2 dl vitt vin
1 l kycklingbuljong
100 gram parmesan
100 gram smör

Rödvinssky
2 st schalottenlök, skalad och delad i mindre bitar
3 dl härlig gott rödvin
3 dl kalvfond
1 lagerblad
Smör

Garnering
Romantica tomater
Svartkål

  1. Börja med att steka kycklingen i smör på hög temperatur, tills kycklingen får färg. Placera sedan kycklingen i en ugnssäker form och sätt i ugn på 185 grader. Kycklingen är klar när den når en temperatur vid benet på 72 grader.
  2. Rödvinssky: Svetta löken i lite smör och häll på rödvinet. Låt koka på hög värme tills vinet reducerats till hälften.
  3. Häll i lavfonden och lagerbladet och låt sjuda tills såsen reducerats till hälften.
  4. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Säg inget till Mannerström men kan också smaka av med lite socker. Montera i en klick smör.
  5. Risotto: Skala schalottenlök. Svetta i en traktörpanna. Häll i riset och stek kort stund. Riset ska inte få färg. Häll på vinet och låt koka torrt.
  6. Häll i fond med jämna mellanrum och rör runt. När riset har blivit mjukt men har lite kärna, ta av riset från värmen, om riset är torrt häll i lite mer fond så riset simmar lite. Montera i smör och parmesan. Rör försiktigt runt.
  7. Stoppa in tomaterna i ugn på 150 grader tills de fått färg, ca 30 minuter.
  8. Ta bort stjälkarna på svartkålen och stek på hög värme i neutral olja i panna. Salta efter smak.