Min ”crack pie” – Vit chokladpaj med nachoscrust

on

Alltså ni vet när man blir så där imponerad att man bara tappar hakan. Så blev det för mig när jag tittade på Chef’s Table på Netflix. Avsnittet handlar om Christina Tosi och hur hon hittade sitt kall i livet. Jag har nog vetat ganska länge att mitt kall i livet är att baka men jag har bestämt mig att i alla fall för nu får det vara på en hobbynivå.
För några veckor sedan hade jag stort tårt- och kakkalas när vi döpte vår dotter Norah. Till tårtan hade jag gjort en vitchokladkräm som det blev lite över av. Jag gillar inte att slänga saker utan försöker alltid använda det som blir över på andra sätt. Eftersom jag nyligen hade sett Chef’s Table så satte mina tankar iväg. Vi hade även lite nachos kvar efter en chilikväll. Kunde de salta nachosen fungera väl med den söta chokladkrämen? Kunde jag göra ett skal av nachos och sedan fylla med krämen? Inget vet man förrän man testat.

Resultatet blev över förväntan. De salta nachosen blev ett riktigt gott skal som passade bra till vit choklad. Här kommer recept på mitt första försök. Men håll utkik, jag kommer utveckla detta recept säkerligen.

Pajskal
200 gram salta nachos
50 gram smält smör

Fyllning
100 gram vit choklad
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
250 gram mascarpone
2 äggulor
1 helt ägg

Tillbehör
Citron
Jordgubbar

Pajskal:

 1. Mixa nachos till ett pulver i matberedare eller med stavmixer.
 2. Smält smöret och blanda med nachosmjölet.
 3. Tryck ut i pajform, föreslår 20 cm i diameter.
 4. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 5 minuter. Låt svalna något.

Fyllning:

 1. Hacka vita chokladen fint.
 2. Koka upp vispgrädden tillsammans med vaniljpulvret och häll över vita chokladen. rör försiktigt till chokladen har smällt. Låt svalna till rumstemperatur.
 3. Rör försiktigt i äggulorna och ägget.
 4. Rör sedan i mascarponen.
 5. Häll upp i formen och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
 6. Sänk värmen till 150 grader och grädda i ca 30 minuter till. (Fyllningen ska fortfarande vara lös när du tar ut men ska ha börja satt sig i kanterna.
 7. Låt svalna och kyl minst över natten.
 8. Servera med jordgubbar som du hällt lite citronsaft över.