Ångad chokladkaka

on

Jag älskar ångad sockerkaka. Den blir liksom lite med fluffig och mushy eller ”dinkig” som min farmor alltid sa. Den går alldeles utmärkt att servera utan alkohol men visst blir det lite wow-effekt när man serverar en brinnande dessert! Perfekt för nyår eller vid annat tillfälle när du vill imponera på dina gäster!

8 port

150 gram rumstempererat smör
120 gram farinsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram choklad av god kvalitet
2 ägg (rumstempererade)
115 gram self-raising mjöl* (finns  i välsorterade butiker)
40 gram vetemjöl
30 gram kakao
0,75 dl rumstempererad mjölk

 1. Smöra formen med smält smör och sedan med lite mjöl. Klä botten med bakplåtspapper.
 2. Vispa smör, socker och vaniljsocker till smeten är vit och pösig.
 3. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något
 4. Vispa äggen snabbt för sig och häll i hälften i smörsmeten och vispa till en jämn smet i med resterande ägg och vispa till jämn smet. Häll i chokladen och vispa till en jämn smet
 5. Blanda de torra ingredienserna och sikta i hälften av det i smeten tillsammans med hälften av mjölken. Rör försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll i resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.
 6. Häll i smeten i formen. Klipp till bakplåtspapper så att den är någon centimeter större i diameter än formen. Ta ett steksnöre och fäst bakplåtspappret ordentligt runt formen. Den måste sitta på ordentligt så det inte kan krypa in vätska. Täck sedan formen med aluminiumfolie.
 7. I en stor kastrull lägg en mindre skål eller galler som formen med smet kan stå på. Den ska alltså inte ha direktkontakt med den stora kastrullen. Ställ in formen med smet och fyll upp med vatten så den täcker ungefär två tredjedelar av formen. Lägg på lock.
 8. Koka upp och låt stå och småkoka i cirka 1,5 timme. Fyll på med vatten om det behövs. Känn med provsticka när kakan är klar. 
 9. Vid servering: Ta upp kakan och stjälp upp den på ett större fat. Häll över lite rom, whiskey eller punsch eller en blandning av allt.
 10. Värm försiktigt lite alkohol och tänd eld på den. Häll över kakan framför gästerna.
 11. Servera gärna med hemgjord kolasås, vaniljglass eller någon god fruktkompott.

 

*Du kan göra eget self-rasising mjöl genom att ha 5 gram bakpulver per 100 gram mjöl.