Stekt kycklinglår med dijon- och vitvinsvelouté

Stekt kycklinglår med dijon- och vitvinsvelouté, pommes Anna, ugnsrostade tomater samt svartkåls- och jordärtskockschips

Det var verkligen en fröjd att för första gången komma in i Mästerkocksköket. Wow nu var jag äntligen här och vilket skafferi sen. Tänk att ha ett sådant skafferi hemma? Drömmen! Vår första utmaning blev att i lag om fyra tillaga valfri rätt på kyckling. Vi valde att skapa en klassisk fransk rätt med dijon- och salviadoftande sås tillsammans med pommes Anna och härliga tillbehör.  Men twisten kom såklart, vi skulle inte få laga samtidigt. Att sitta inne i skafferiet och inte veta vad dina lagkamrater sysslar med var supersvårt. Jag tycker att vi lagade en fantastiskt god rätt och enligt mig var kycklingen klar. Bara Mannerström som är lite kinkig. 😉

4 personer

Samkomponerad med mina Mästerkockskompisar Ebba, Lotta och Dante

4 rejäla Kycklinglår (eller lårfilé om Mannerström får välja)
Smör till stekning
Salt och peppar efter smak

Pommes Anna
10-12 st Mandelpotatis
6 st Jordärtskockor
5 dl Kycklingfond
3 dl Vitt vin
Dijon och vitvinsvelouté
2 morötter
1/3 av ett rotsellerihuvud
1 gullök
2 schalottenlökar
En klick smör
3 dl Grädde
Ca 3 msk Dijonsenap
Salt och peppar efter smak
En kruka salvia

Garnityr
10 cocktailtomater på kvist
5 jordärtskockor
10 blad svartkål
Frityrolja

Kycklingen
Börja med att steka kycklingen i smör på hög temperatur, tills kycklingen får färg. Placera sedan kycklingen i en ugnssäker form och sätt i ugn på 185°. Kycklingen är klar när den når en temperatur vid benet på 72 grader.

Pommes Anna med jordärtskocka
Hyvla potatisen och jordärtskockan. Varva därefter lager med potatis och jordärtskocka med smör och salt i en ugnssäker form. Använd en stans för att få önskad form på kakan. Kakan ska in i ugnen i ca 25 minuter på 225°. Använd provsticka för att se att kakan är färdig.

Dijon- och vitvinsvelouté med salvia
Skala morot, selleri och lök. Svetta sedan grönsakerna i smör i ca 5 minuter. Häll därefter i kycklingfonden och det vita vinet. Låt reducera till ca hälften. Slå därefter i grädden och låt koka upp. Sila bort grönsakerna. Smaka av med dijon, salt och syra. Precis innan servering lägg i strimlad salvia.

Garnityr
Skölj av och hyvla jordärtskockorna. Låt ligga i vatten i cirka 30 minuter. Torka av och fritera i kastrull på 180 grader tills gyllenbruna. Sätt in tomaterna i 200 grader tills de fått färg. Det tar cirka 30 minuter. Skär bort stammen på svartkålen och fritera i stekpanna på hög värme i smör till de fått färg. Salta efter smak.