Coeur de filet provencale

on

Den här rätten är nästan som en sägen i min familj. Vet inte hur många gånger jag har hört om när pappa skulle ta mamma med storm med denna rätt. Men det blev ju inte riktigt så. Pappa läste lite fel i receptet och hade i åtta stycken hela vitlökar istället för åtta klyftor. Trots pappas tillkortakommanden i köket så är det gifta snart 40 år senare så något rätt måste han ju ändå gjort. När jag fick oxfilén i mitt bruna paket på tävlingen i Gävle för Sveriges Mästerkock var saken biff (eller oxfile i detta fall). Jag skulle hylla min far genom att laga rätten till perfektion.
När så Markus kommer fram för att provsmaka min rätt frågar han om vad familjen skulle säga om denna rätt. SMASKENS svarar jag spontant och namnet på min blogg och Instagram var givet. =)

Till 4 personer

600 gram oxfilé
Salt och peppar efter smak

Råstekt potatis
6-8 medelstora potatisar
2 vitlöksklyftor, skalade
Smör och olja till stekning
Salt och peppar efter smak

Persilje- och vitlökssmör
100 gram smör, rumstempererat
3-5 vitlöksklyftor (beroende på hur mycket vitlökssmak du tycker om)
0,5 kruka persilja, finhackad
Salt och peppar efter smak

Garnering
1/2 kruka persilja, finhackad

  1. Tvätta potatisen och använd mandolin för att få tunna skivor. Stek i panna tillsammans med olja, smör och vitlöksklyftorna tills de får en gyllenbrun färg.
  2. Helstek oxfilén i het panna med olja. Avsluta med smör och ös köttet. Stoppa in i ugnen på 125 grader tills köttet når den temperatur du vill ha. För medium rare låt den gå upp till 45 grader och låt sedan vila i 10 minuter.
  3. Blanda smör tillsammans med riven eller pressad vitlök och persiljan. Smaka av med salt och peppar.
  4. Innan servering, kyss köttet i pannan i 30 sekunder på vardera sida. Skär upp skivor av köttet.
  5. På ett fat, lägg först upp potatisen och lägg sedan köttet på. Ägga smöret och sprid ut på fatet. Garnera med persiljan och servera!

Så smaskens!

Tips! Variera gärna med andra detaljer. Senaste gången jag gjorde denna rätt använde jag en biff från Skottland.