Äppelmuffins

on

12 st

Ni som hängt med mig ett tag vet att jag får dille på grejer. En av de sakerna jag fick dille på när jag gick i gymnasiet var amerikanska muffins. Ni vet de där riktigt stora som var krispiga på ytan, ofta någon slags crumble på och något göttigt inuti som äpple, sylt eller vaniljkräm. Dessa godingar är klassiska äppelmuffins. Frågan är ”do you know the Muffin Man?”

Smultopping
70 gram farinsocker
15 gram strösocker
1 tsk kanel
60 gram brynt smör
85 gram vetemjöl

Muffins
220 gram vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
115 gram rumstempererat smör
100 gram farinsocker
50 gram socker
2 stora ägg
120 gram yoghurt
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
180 gram skalade äpplen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Börja med smultoppingen. Blanda farinsocker, strösocker och kanel. Rör i det brynta smöret, blanda runt och häll sedan i vetemjölet och rör med gaffel lite snabbt så det blir smulor. Ställ åt sidan
  3. I en separat skål blanda de torra ingredienserna: vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och salt.
  4. I en köksmaskin vispa smör, farinsocker och strösocker i ca 2 minuter. Knäck i äggen, i med vaniljsocker. Vispa försiktigt i någon minut och sedan på högsta till du får en jämn och fluffig smet ca 5 minuter.
  5. Rör försiktigt i mjölken och till sist slanta äpplena i mindre bitar och vänd i smeten.
  6. Sätt i muffinsformar i en muffinsplåt om 12 st och fördela jämnt i formarna. Strö över smultoppingen.
  7. Skjuts in i ugnen på 220 grader i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i cirka 15-18 minuter till beroende på ugn. Använd provsticka för att vara säker när dem är klara.
  8. Låt vila i formen i ca fem minuter innan du lyfter ut dem på galler och låter svalna helt eller så länge du klarar innan du måste provsmaka dem.