Flødeboller eller Gräddbullar

Flödeboller eller som vi säger i Stockholm – mums mums

För en massa år sedan invigde min svägerska mig för ”flødeboller” – ett danskt delikat bakverk. Direkt översatt betyder flødeboller gräddbullar. Märket Summerbird har en mängd varianter men den jag tycker bäst om är med lakrits, vit choklad och hallon. Eftersom jag inte bor i Danmark bestämde jag mig för att försöka baka dessa små godbitar. Det blir jättegott att göra själv – minst lika goda som originalet men det är extremt tidskrävande. Så tro inte att du svänger ihop det på en kvart. Bered dig på att det tar en halv dag för bästa resultat!

Danska flödebollar med lakrits, vit choklad och hallon
(20-30 st)

100 g marcipan
lakritspulver
florsocker

60 g vatten
150 g socker
80 g glukossirap
1 tsk vaniljpulver
100 g äggvita
2 tsk socker

400 g vit choklad

Frystorkat hallon i pulverform, alternativt mortlat till pulver

  1. Blanda in lakritsen i marcipanen. Hur mycker beror på lakritspulvret och hur mycket smak du vill ha. Jag använder mig av lakritspulver från Johan Bülow och två-tre teskedar. Kavla ut marcipanen med lite florsocker till några mm i tjocklek. Stansa ut rundlar i valfri storlek. Personligen tycker jag ju mindre desto godare. Baka i ugn i sex minuter i 200 grader.
  2. Koka vatten, socker, glukos och vaniljpulver till exakt 117 grader. Under tiden sockerlagen kokar, vispa äggvitorna med två tsk socker i hushållsassistent till vitt mellanhårt skum.
  3. Häll långsamt i sockerlaget i äggviteskummet under långsam vispning. Höj hastigheten till max och låt vispa i ca 8 min. Skummet ska ha blivit tjockt och glansigt. Lägg skummet i en spritspåse. Jag tycker det blev mest elegant med vanlig rund spritsform. Låt skummet svalna i kylskåpet cirka en timme.
  4. Spritsa äggviteskummet på marcipanrundlarna. Låt står h torka en stund, gärna en halvtimme. Börja med chokladen så länge
  5. För att den vita chokladen inte ska smälta bör den härdas genom tempereringen. Det enklaste sättet är att smälta en tredjedel av den vita chokladen i vattenbad. Finhacka resterande choklad. Häll över den smälta chokladen, lite i taget, över den hackade chokladen. Blanda hela tiden. Vita chokladen ska vara ca 29 grader.
  6. Doppa äggviteskummet i vita chokladen. Pudra på de frystorkade hallonen.
  7. Låt stelna i kylskåp och sen väl smaka!

Den här varianten av flödebollar är min personliga favorit men det går att göra i hur många olika varianter som helst, din fantasi är den enda begränsningen! En annan favorit är med lite jordnötssmör under marängen och sedan doppa i mörk choklad.