Fläskestegsandwich – världens smarrigaste macka

Jag Ä L S K A R den här mackan. Bästa jag provat är i Århus på deras streetfood market. Dessvärre går det inte att få tag på just den styckningsdetaljen i Sverige. Men, fläsksida är också gott och du kan få till den där krispiga svålen som liksom är mackans signum. Det tar tid att förbereda fläsksidan men slutresultatet är oemotståndligt!

Till 4 personer

1 kg fläsksida med svål

Tillbehör:
Rödkål (köpt eller hemmagjord det avgör du)
Saltgurka
Gott bröd
Rostad lök
Curryremoulade

Curryremoulade

1 litet äpple
2 st ättiksgurka
2 msk majonnäs
1,5 dl crème fraiche
Curry och gurkmeja efter smak
Smaka upp med ev lite socker eller honung för att locka fram smaken
Salt och peppar efter smak och tycke

Det finns många sätt att göra en riktigt god fläsksida. Har man en sous vide så tycker jag det är din bästa kompis. Men om du inte har det, ja, då funkar ugnen utmärkt med.

För sous-vide

 1. Börja med att låta fläsksidan ligga i saltlag i cirka 6 timmar. Blanda 2 liter vatten med 100 gram salt och häll i en form. Torka av fläsksidan och lägg i saltvattnet. Stoppa in i kylen i sex timmar. 
 2. Värm upp cirkulation till 64 grader. Ta upp fläsksidan ur saltlaget och vacuumförpacka och låt köra i sous-viden i 24 timmar. (Funkar att köra 12 timmar också men godast blir ju såklart ju längre den får gå.)
 3. När den är klar kan du kyla ner fläsksidan eller tillaga direkt. Skåra svålen med cirka 1 cm mellanrum. Gnid i med massa salt. Kör in i ugnen på 200 grader i ca 10-20 minuter. De sista fem minutrarna sätt på grillfunktionen och passa så inte svålen bränns utan bara blir så där härligt krispig.

I ugn

 1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skåra svålen precis ner till köttet och gnid in med massa salt.
 2. I en ugnsfast form lägg i fläsksidan med svålen uppåt. Slå på 1 liter fond, gärna kalv. Kör i 30 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och baka i 2-3 timmar. Ju längre desto godare. Precis innan servering, häll av vätskan och kör in fläsksidan igen på högsta värme grillfunktion. Passa hela tiden till svålen blivit härligt krispig men inte bränd. (Tar max 5 minuter.)

Curryremoulade

 1. Skala äpplet och skär ut kärnhuset. Hacka äpplet i små bitar.
 2. Hacka ättiksgurkan i små bitar.
 3. Blanda äpple, gurka, majonnäs och crème fraîche i en skål. 
 4. Blanda i curry och gurkmeja efter smak.
 5. Smaka av och salta, sockra och peppra upp efter smak.
 6. Ställ in i kylen till servering.

 

Skär brödet, bred på curryremoulade, på med ett par härliga skivor fläsksida, på med rödkål, saltgurka och rostad lök. Njut med en riktigt god kall dansk öl för ”the full experience”