Girafftårta

on

Jag har alltid varit fascinerad över giraffer och deras långa hals. Det mest vidunderliga tycker jag är att komma till världen som giraff innebär ett fall på nästan 2 meter. Giraff har också en speciell plats i mitt hjärta. Girafen Sophie var en av de första saker som Sigrid fick som nyfödd

Tårtbotten
230 gram rumsvarmt smör
200 gram (ca 2,2 dl) strösocker
2 tsk vaniljextrakt
3 stora ägg (ca 190 gram), rumstempererade
315 gram (ca 4,8 dl) vetemjöl
3 tsk bakpulver
En knivsudd salt
240 gram (2,4 dl) mjölk (3%, rumstempererad)
60 gram (ca 0,6 dl) grekisk yoghurt eller gräddfil
100 gram regnbågsströssel

Gör så här
Smörj och bakplåtsklä en långpanna 20×40 cm. Sätt på ugnen på 180 grader över- och undervärme.

I en köksmaskin lägg i smör, socker, vanilj och sätt på medium-hastighet tills smöret är vitt och fluffigt. Vispa i ett ägg i taget. I en annan skål tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt och blanda om. Häll i hälften av mjölmixen och all mjölk och vispa på låg nivå tills smeten går ihop.

Tillsätt resterande mjölmix och yoghurt/gräddfil och fortsätt vispa på låg nivå tills det ä ren tjock slät smet.

Vänd försiktigt i strössel för hand.

Häll smeten i pannan och baka i ca 25-30 minuter eller tills provstickan är klar. Kyl på galler. Stansa ut tre bottnar à 18 cm med en tårtring.

Vit chokladkräm
400 g naturell färskost
400 gram vit choklad
Gul gelfärg
Brun gelfärg

Gör så här
Smält vit choklad över vattenbad. Låt svalna något. Lägg i färskosten i en skål och rör runt lite. Häll i lite av chokladen och blanda snabbt runt. Häll i lite vit choklad i omgångar och rör om till en jämn smet. Dela i två skålar, ena skålen ca 600 gram och färga lätt gul. I den andra skålen färga brun. Lägg upp chokladkrämerna i varsin spritspåse med stjärntyll.

Jordgubbsmousse
2,5 gelatin blad
200 gram jordgubbar
67,5 gram (¾ dl) strösocker
250 gram (2,5 dl) vispgrädde

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i några minuter. Mixa slätt och tillsätt gelatinbladen. Rör om. Låt svalna ordentligt i kylen. Vispa grädden och blanda ihop med jordgubbspurén. Häll upp i spritspåse.

Lock och dekorering
750 gram marcipan
Gul gel färg
Brun gel färg
50 gram mörk choklad

Montering
Lägg en tårtbotten, spritsa ut chokladkräm och innanför spritsa jordgubbsmousse, upprepa för resterande tårtbottnar. Spritsa ut chokladkräm tunt på toppen och sidorna och smeta ut med spatel.

Färga in marcipanen, största delen med gul och 200 gram med brun. Kavla ut den gula marcipanen till den är ca 0,5 cm tjock. Täck med plastfolie. Kavla ut hälften av det bruna tills den är 0,5 cm tjock. Riv isär den och lägg ut som giraffmönster på gula delen. Lägg på bakplåtspapper och kavla tills det bruna är en del av gula marcipanen. Lägg över marcipanen på tårtan. Gör öron och antenner av resterna samt en rund mun. Smält choklad och spritsa ut ögon näshål och mun. Spritsa ut chokladkrämen runt antenner och öron