Kanelbullar på surdeg

Ni vet så där saftiga som bullar är när man köper dem på bageri? Hur gör dem kanske du funderar? Ja det har jag också gjort men inte längre. Det stavas fördeg och jäsa länge väldigt länge. Detta recept är en direktöversättning från Jon Daniel Edlund. Hans recept är på danska så tänkte vara snäll och översätta det till er. I övrigt har han massa goda recept som du kanske vill kika på? Hans recept hittar du här. 

Fördeg:
15 gram jäst och 75 gram aktiv surdeg*
5 dl mjölk (3%)
600 gram vetemjöl

Dag 2:

180 gram smör
180 gram ägg (3 stora)
150 gram socker
100 gram finriven mandelmassa
2 tsk havsalt
1 tsk nymalen/stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
600-650 gram vetemjöl

Remons:

350 gram smör (rumstemperatur)
250 gram socker
50 gram brunt farinsocker
125 gram mandelmassa
3 msk kanel
2 msk vetemjöl

Topping:
100 gram vatten
75 gram socker
Pärlsocker

Kvällen innan – fördeg:

Lös upp jäst och surdeg i mjölken och tillsätt allt vetemjöl. Rör ordentligt till allt mjöl är blandat och du har fått en fast smet likt havregrynsgröt. Plasta bunken och låt degen jäsa i kylskåp i minst 12 timmar (den håller sig i 1-3 dygn om du vill baka senare.)

Ställ fram det smör och ägg som du ska använda nästa dag i rumstemperatur.

Dag 2:

Häll fördegen i skålen till din bakmaskin, tillsätt socker, ägg, riven mandelmassa, kardemumma, salt, vaniljsocker och blanda i din bakmaskin i ca 1-2 minuter. Tillsätt vetemjöl gradvis samtidigt som du knådar degen i maskinen i 8-10 minuter. Tillsätt smör medan degen knådar i 2-3 minuter. Degen ska vara slät, blank och elastisk. När du trycker ner fingrarna ska den precis inte klistra sig på fingrarna. Låt degen vila i 45 minuter på köksbänken. Men finns tid låt den jäsa i kylskåpet i 2-3 timmar. När du låter den långtidsjäsa i kylen blir degen kall och lättare att arbeta med och du får snyggare kanlesnurror.

Gör remonsen medan degen jäser

Vispa alla ingredienser till en jämn smet, viktigt att smöret är rumstempererat. Ställ åt sidan.

När degen har jäst färdigt, kavla ut till en stor fyrkant som är cirka 40×80 cm och 0,5 cm tjock. Använd eventuellt lite mjöl och sträck lite i degen så du är säker att den inte klistrat fast i bänken. Fördela remoncen på 2/3 av degen i ett jämnt tjockt lager. Vik in den tredjedelen som är utan remons in över mitten så den täcker hälften av remonsen, vik över den andra tredjedelen så du har tre lager deg och två lager med remons. Kavla ut degen lite till så den är ungefär 1,5-2 cm tjock men fortfarande har en rektangulär form. Skär remsor om cirka 1,5-2 cm breda. Håll fast i ena ändan och använd handflatan för att snurra remsan. Snurra remsan kring två fingrar så du får ett spiralmönster vik in ändan under bullen. Lägg bullen på bakplåt med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa i cirka 1,5-2 timmar. Pensla med vispat ägg och häll på pärlsocker, baka i ugnen  på 200 grader varmluft i ca 10-12 minuter.

*På morgonen dagen innan bakningen, jag vet, detta recept kräver framförhållning men ack så bra det blir. Så tillbaka till rådet. På morgonen friska upp din surdeg och låt stå i rumstemperatur över dagen så den bubblar fint till kvällen då du gör fördegen.