Linser med karamelliserad Earl Grey-vaniljkräm

on

Behöver nog inte säga det, men jag älskar ju Danmark. Jag söker med ljus och lykta efter klassiska danska recept och ramlade över linser. Linser är egentligen precis samma som våra svenska vaniljhjärtan men är runda i formen. Kanske inte så kul att testa? Nä, så. gjorde om receptet lite. Jag har velat testa att göra karamelliserad vaniljkräm ett tag men inte kommit mig för. Men så tänkte jag, hmmm, det kanske är gott i linser. Men varför stoppa där? Jag har ju sedan jag lärde känna Adam i Sveriges Mästerkock också fått en förkärlek för att ha Earl Grey i andra sammanhang än te. Tex i dessa macarons, eller den här smarriga chokladkakan. Så jag tillsatte det med i vaniljkrämen, och låt mig säga detta – det blev riktigt smaskens! Så här kommer receptet. Grunden till vaniljkrämen lånade jag från bästa Brinken Bakar.

Cremede Linser 12 st

Mördeg
500 gram vetemjöl
170 gram florsocker
1 tsk salt
400 gram rumstempererat smör
2 mellanstora ägg

Karamelliserad Earl Grey-vaniljkräm
225 g mjölk (2,25 dl)
150 g vispgrädde (1,5 dl)
3 påsar Earl Grey-te
135 g strösocker (1,5 dl)1 tsk salt
20 g majsstärkelse (2,5 msk)
25 g strösocker (2 msk)
1 litet ägg
2 äggulor
1 tsk vaniljpasta
25 g smör rumstempererat

Mördeg
Häll mjölet i en stor skål och häl därefter i florsocker och salt och blanda runt. Gör en grop och lägg i smör och ägg. Med elvisp, vispa snabbt ihop. Du vill bearbeta degen så lite som möjligt för att den inte ska bli seg. Blanda ihop det sista med händerna och forma till en boll som du sedan plattar till. Plasta in och låt vila minst en timme i kylen, gärna över natten.

Vaniljkräm
Koka upp mjölk och grädde och lägg i tepåsarna. Ställ åt sidan och låt dra.
I en annan kastrull, värm första sockret långsamt på medelvärme, försök att inte röra runt tills det smält och blivit gyllene.
Ta upp tepåsarna från gräddmjölken och häll försiktigt över sockret. Det kommer bubbla upp. Rör försiktigt tills allt sockret smält. Detta kan ta lite tid men ha tålamod så det inte bränns.
Rör snabbt ihop salt, majsstärkelse, den andra delen strösocker ägg, äggulor och vaniljpasta med en. visp. Häll i den varma vätskan i äggröran medan du vispar. Häll tillbaka i kastrullen, låt det sjuda långsamt tills det tjocknar.
Tag från värmen och rör ner smöret.
Ta fram en bunke och finmaskig sil och sila krämen. Låt krämen svalna något och lägg med fördel i en spritspåse, ställ in i kylen i någon timme.

Linser
Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Ta 2/3 av degen och ta fram muffinsformen och tryck ut mördegen i botten. Fyll formarna med vaniljkrämen.
Ta resten av mördegen och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Stick ut cirklar, lika stora som muffinsformen. Lägg på formarna och tryck till så den klistras ihop.
Grädda i mitten på ugnen i 15-20 minuter. Njuts bäst samma dag, kan frysas.