Ravioli fylld med basilika, ricotta och parmesan

Ravioli fylld med basilika, ricotta och parmesan med ugnstekta tomater, parmachips, burrata samt basilikaolja

Att ställas i eliminering mot sina lagkamrater var bland det värsta jag varit med om i Sveriges Mästerkock. Att först kämpa tillsammans och sedan behöva tävla för att slå ut någon av sina vänner. Det var hemskt. Men så var tävlingens regler och det var bara dags att kämpa. Det var supersvårt att välja krydda men eftersom jag haft persilja både i min auditionrätt och sedan till köttutmaningen i Gävle valde jag direkt bort den. Då vi inte visste vad för protein som fanns i skafferiet kände jag att jag hade mest möjligheter med basilika. Det blev en basilikadoftande ravioli med krämig burrata och sötsyrliga tomater med parmakrisp. En rätt som älskar italiensk mat och basilika.

2 port.

Tillagningstid: 60 minuter

10 st små tomater i olika färg

Fyllning till ravioli
125 g ricotta
1 näve parmesan
1 kruka basilika
Salt och peppar efter smak

1 ägg att binda ihop raviolin

Pastadeg
200 gram durumvete
2 ägg
1 msk olja
Några droppar vatten

Basilikaolja
1 kruka basilika
1 klyfta vitlök
0,5 dl olja
Salt efter smak

Parmachips
4 st skivor parmaskinka

Garnering:
1 st burrata

 1. Sätt ugnen på 100 grader. Halvera tomaterna. Häll över lite olivolja och sätt in i ugnen tills de fått färg, cirka 40 minuter.
 2. Mät upp 200 gram durumvete på våg. Lägg upp på bänken och gör ett hål i mitten. Knäck äggen och lägg i mitten tillsammans med olivoljan och vattnet. Slå hål på ägget med ett finger och rör runt lite så äggvitan och äggulan blandar sig. Börja knåda. Det blir smuligt i början men fortsätt knåda tills degen känns mjuk och elastisk. Plasta degen och kyl i minst 30 minuter.
 3. Plocka basilikan och lägg i mixer tillsammans med ricotta och parmesan. Mixa slät. Smaka upp med salt och peppar. Lägg smeten i en spritspåse och kyl i 20 minuter.
 4. Mortla basilika tillsammans med vitlök, häll på olivolja och mortla lite till. Smaka av med salt.
 5. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp parmaskinkan på bakplåt på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen. När chipsen är gyllene är de klara. Det tar cirka 5-10 minuter.
 6. Ta fram pastadegen och sätt pastamaskinen på tjockaste läget. Dela upp degen i två delar och börja veva degen igenom pastamaskinen. Kör två gånger på samma steg och sen minska en eller två steg per gång tills du kör sista steget. Pudra på durumvete på degen så den inte klibbar. Dela pasta degen så du har fyra långa plattor. Det går också bra att kavla ut degen om du inte har en pastamaskin.
 7. Sätt på pastavatten. Salta rikligt när vattnet kokar.
 8. Spritsa på fyllningen på två av pastalängderna och pensla ägg runt. Lägg över den andra pastalängden och pressa runt fyllningen. Stansa ut pasta till raviolis.
 9. Koka raviolin i 2-3 minuter.
 10. Spara en deciliter av pastavattnet i en liten kastrull. Koka tillsammans med en klick smör.
 11. Lägg upp raviolin på tallriken. Häll över lite pastavatten med smör. Lägg ut tomathalvorna.
 12. Riv med händerna burratan och placera ut på tallriken.
 13. Droppa över basilikaolja och lägg på parmachips.
 14. Smaskens. Det är klart att servera.