Tigerkaka

Det finns saker som min man och jag inte är överens om. Tigerkaka är en sån grej. Jag ogillar det starkt och han älskar det skarpt. Men jag älskar ju att baka och jag har sett såna fina mönster så kände mig manad. Så till fars dag fick det bli en riktigt saftig och sådär amerikanskt kompakt marble cake som de kallar den over there. Den här är riktigt härligt maffig med god choklad- och vaniljsmak. Jag tog i alla fall en bit och smakade och kan säga att gillar man tigerkaka kommer man älska det här receptet.

Kaka:
30 gram kakao
65+210 gram socker
60 gram vatten
55 gram mörk choklad
130 gram filmjölk
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
200 gram vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1 nypa salt
115 gram rumstempererat smör

Glaze:
35 gram smör
70 gram socker
55 gram vatten
1 tsk vaniljextrakt

  1. Sätt ugnen på 160 grader, över- och undervärme.
  2. I en kastrull, blanda kakao, 65 gram socker och 60 gram vatten. Koka ihop under omrörning, hacka chokladen och blanda i. Rör om tills chokladen smält. Ställ åt sidan för att svalna.
  3. I en skål blanda filmjölk, ägg och vanilj. (Kommer att gryna sig lite men är ingen fara)
  4. I en köksmaskin blanda vetemjöl, bakpulver, salt och 210 gram socker. Mixa snabbt ihop och lägg sedan i smöret och hälften av äggsmeten. Blanda ihop och häll i resten av äggsmeten och rör till jämn smet i köksmaskinen.
  5. Ta ut cirka 200 gram av smeten och blanda med chokladblandningen.
  6. Klä en brödform med bakplåtspapper. Varva vaniljsmeten och chokladsmeten i formen genom att klicka eller bred ut de olika smeterna.
  7. Grädda i ugnen i 60-70 minuter till kakan är klar. Använd provsticka för att se att ingen smet fastnar på pinnen.
  8. När det återstår ungefär 10 minuter av tiden i ugnen kan du börja förbereda glazen genom att blanda ingredienserna i en kastrull och låta koka ihop på medelvärme.
  9. Ta ut kakan ur ugnen och lyft ut den ur pannan, använd provstickan och stick massa hål i ena sidan. Skeda eller pensla på glaze, gör samma procedur på undersidan och på andra sidan. Till sist när du har lite glaze kvar, pensla ovanpå och lägg försiktigt tillbaka kakan i brödpannan med bakplåtspappret. Låt svalna och ställ med fördel in i kylen och låt den safts till sig ett par timmar.
  10. Skiva upp och njut med en god kopp kaffe. Smaskens!