Kardemummabullar med vaniljkräm

Som jag tidigare skrivit älskar jag ju kardemummabullar men ville lyxa till det lite till så drog i lite vaniljkräm med. Det här receptet är samma som för kanelbullarna men jag har minskat mängden så det blir typ 16-20 bullar.

Fördeg:
5 gram jäst och 25 gram aktiv surdeg*
1,75 dl mjölk (3%)
200 gram vetemjöl

Vaniljkräm
2 1/2 dl mjölk (3%)
1 ägg
2 msk maizena
15 gram socker
1 tsk vaniljpulver

Dag 2:
60 gram smör
1 stort ägg (ca 60 gram)
50 gram socker
35 gram finriven mandelmassa
2 gram salt
1 tsk nymalen/stött kardemumma
0,5 tsk vaniljsocker
200 gram vetemjöl

Remons:
120 gram smör (rumstemperatur)
80 gram socker
15 gram brunt farinsocker
40 gram mandelmassa
3 tsk kardemumma (eller efter smak)
2 msk vetemjöl

Topping:
Vispat ägg
Socker (gärna råssocker) och ännu mer kardemumma

Kvällen innan – fördeg:
Lös upp jäst och surdeg i mjölken och tillsätt allt vetemjöl. Rör ordentligt till allt mjöl är blandat och du har fått en fast smet likt havregrynsgröt. Plasta bunken och låt degen jäsa i kylskåp i minst 12 timmar (den håller sig i 1-3 dygn om du vill baka senare.) Ställ fram det smör och ägg som du ska använda nästa dag i rumstemperatur.

Kvällen innan – vaniljkräm:
Värm upp mjölken till precis innan den börjar koka. Vispa ägget med vaniljpulvret, sockret och maizenan. Häll mjölken över äggblandningen och vispa ihop. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp på medelvärme. Vispa hela tiden till den tjocknar. Sila genom finmaskig sil och häll över i spritspåse. Kyl över natten. 

Dag 2:
Häll fördegen i skålen till din bakmaskin, tillsätt socker, ägg, riven mandelmassa, kardemumma, salt, vaniljsocker och blanda i din bakmaskin i ca 1-2 minuter. Tillsätt vetemjöl gradvis samtidigt som du knådar degen i maskinen i 8-10 minuter. Tillsätt smör medan degen knådar i 2-3 minuter. Degen ska vara slät, blank och elastisk. När du trycker ner fingrarna ska den precis inte klistra sig på fingrarna. Låt degen vila i 45 minuter på köksbänken. Men finns tid låt den jäsa i kylskåpet i 2-3 timmar. När du låter den långtidsjäsa i kylen blir degen kall och lättare att arbeta med och du får snyggare kanlesnurror. 

Gör remonsen medan degen jäser

Vispa alla ingredienser till en jämn smet, viktigt att smöret är rumstempererat. Ställ åt sidan.

När degen har jäst färdigt, kavla ut till en stor fyrkant som är 0,5 cm tjock. Använd eventuellt lite mjöl och sträck lite i degen så du är säker att den inte klistrat fast i bänken. Fördela remoncen på 2/3 av degen i ett jämnt tjockt lager. Vik in den tredjedelen som är utan remons in över mitten så den täcker hälften av remonsen, vik över den andra tredjedelen så du har tre lager deg och två lager med remons. Kavla ut degen lite till så den är ungefär 1,5-2 cm tjock men fortfarande har en rektangulär form. Skär remsor om cirka 1,5-2 cm breda. Håll fast i ena ändan och använd handflatan för att snurra remsan. Snurra remsan kring två fingrar så du får ett spiralmönster vik in ändan under bullen. Lägg bullen på bakplåt med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa i cirka 1,5-2 timmar. När bullarna jäst klart, med hjälp av pekfingret gör ett hål i mitten genom att försiktigt trycka degen åt sidan. Fyll med vaniljkrämen, Pensla med vispat ägg och häll på socker och kardemumma, baka i ugnen på 200 grader varmluft i ca 10-12 minuter.

*På morgonen dagen innan bakningen, jag vet, detta recept kräver framförhållning men ack så bra det blir. Så tillbaka till rådet. På morgonen friska upp din surdeg och låt stå i rumstemperatur över dagen så den bubblar fint till kvällen då du gör fördegen.