Smööööörfrallor med surdeg

Alltså surdeg vilken cool grej det är. Jag Har börjat experimentera en hel del och nu tycker jag mig lyckats göra en riktig fullträff till bröd. Den är så där härligt smörig, nästan som croissant.

220 gram standardmjölk
1 ägg
1 msk socker
5 gram salt
400 gram vetemjöl special
130 gram uppfriskad surdeg* (eller 125 gram surdeg+2 gram färsk jäst)
75 gram smör (rumstempererat)

Smör att hyvla.

  1. Blanda alla ingredienser förutom smör och salt i en köksmaskin med degblandare och låt knåda i ca 7-8 minuter.
  2. Gå i med smöret i små klickar och sedan saltet, knåda i ca 3 minuter till eller till du ser att smöret är en del av degen.
  3. Plasta och låt jäsa i rumstemperatur i minst 4 timmar gärna 6 timmar. Lyft den gärna försiktigt ett par gånger under jäsningen för att skapa mer spänst och elasticitet.
  4. Degen är kladdig så mjöla bordet lätt och kavla försiktigt ut degen till cirka 1-2 cm tjock. Du ska vika degen dubbelt sedan så kavla så du får lagom stora bröd efter du vikt.
  5. Hyvla över smör med en osthyvel över halva degen. Vik över den andra delen och platta till lite försiktigt.
  6. Skär i lagom stora bitar och lägg på bakplåt med bakplåtspapper och ställ i kylen i minst 8 timmar, gärna över natten.
  7. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  8. Grädda frallorna i 5 minuter och sänk sedan till 200 grader. Grädda i ca 10 minuter till. Sätt termometer in en av frallorna efter 5 minuter. Frallorna är klara när de når innertemperatur på 96-98 grader.

 

*Surdegen måste friskas upp vilket innebär att du tar 50 gram surdeg, 100 gram vatten och 100 gram vetemjöl och blandar och ställer på varmt ställe, typ ovanför kylen. Måste stå minst i sex timmar men gärna 12 timmar.